Σίφνος

Σίφνος

Η Σίφνος, από τα πιο πλούσια σε λαϊκή παράδοση, ιστορία, χρώμα, γραφικότητα αλλά και τοπικές γεύσεις νησιά των Κυκλάδων, προσφέρεται για όσους δεν αρκούνται απλώς στις χρυσές αμμουδιές.

Παραδοσιακοί οικισμοί & βόλτες στην ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φύση

Απόσταση από Εutopia Suites

Χερρόνησος

23 χμλ.

Άγιος Ανδρέας

6,7 χμλ.

Καμάρες

13,2 χμλ.

Φάρος

14,1 χμλ.

Αρτεμώνας

11,5 χμλ.

Χρυσοπηγή

10,1 χμλ.

Κάστρο

12,1 χμλ.

Πλατύς γιαλός

7,4 χμλ.

Απολλωνία

8,9 χμλ.

Παραλία Βαθύ

0,75 χμλ.

Μέρη για να επισκεφθείτε

Το Κάστρο της Σίφνου
Η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου είναι ένα Κάστρο όνομα και πράγμα, χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του να ελίσσονται μέσα από τα τείχη. Η θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού είναι εκπληκτική, με ηλιοβασίλεμα ή χωρίς.

Την πρωτεύουσα Απολλωνία
Το βράδυ αρχίζει και τελειώνει σε ένα στενό στην Χώρα του νησιού. Και λέγοντας στενό, δεν νοείται ακριβώς ένα στενό αλλά ένας δρόμος ο οποίος περνά από ταβέρνες, παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, bar και μαγαζάκια για να καταλήξει στο άκρο της Απολλωνίας.

Καμάρες
Παρά το γεγονός ότι οι Καμάρες είναι η παραλία απέναντι από το λιμάνι, είναι πάρα πολύ καθαρή και η αμμουδιά της αρκετά μεγάλη για να τους χωρέσει όλους. Το να ξαπλώνεις στην άμμο και να χαζεύεις την κίνηση στο λιμανάκι απέναντι είναι εξαιρετικό. Κι αν ζητάς κάτι παραπάνω σε διασκέδαση, θα ακούσεις μουσικές και θα δεις αρκετό κόσμο να διασκεδάζει στα δύο beach bar της παραλίας.

Αρτεμώνας
Μην φύγεις από τη Σίφνο αν δεν πας μια βόλτα στην ωραιότερη περιοχή του νησιού, με τα επιβλητικά αρχοντικά και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, τον Αρτεμώνα. Στάσου και δες αυτά τα νεοκλασικά που μοιάζουν με παλάτια, μύρισε τις μπουκαμβίλιες και πήγαινε για γλυκό στο πιο υπέροχο ζαχαροπλαστείο του χωριού. Μη φύγεις από τον Αρτεμώνα αν δεν αγοράσεις και κουλουράκια σιφνέικα με γλυκάνισο!

Εξάμπελα: Να κάνεις μια βόλτα στο χωριό του Τσελεμεντέ
Προτού γίνει βιβλίο, ο Νικόλας Τσελεμεντές ήταν ένας εκπληκτικός μάγειρας που γεννήθηκε και έζησε στα Εξάμπελα της Σίφνου. Ένα μόλις χιλιόμετρο έξω από την Απολλωνία, το χωριό Εξάμπελα δεν προσφέρεται μόνο για απογευματινές βόλτες στα δρομάκια του, αλλά και για να θαυμάσεις το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και τον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα

Χερρόνησσος
Μη φύγεις από τη Σίφνο, εάν δε δεις από κοντά τη Χερρόνησσο. Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού και έχει μια άγρια ομορφιά, που θα σε συνεπάρει. Πρόκειται για ένα κόλπο, που χωρίζεται στη μέση από το βουνό. Δεξιά σου θα βρεις ένα γραφικό ψαροχώρι με μια χρυσή παραλία, που σε προδιαθέτει για άπειρες βουτιές. Από την άλλη η ανοιχτή θάλασσα σε προκαλεί για φωτογραφίες από μακριά! Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα εκκλησάκι για όσους θέλουν φωτογραφίες με θέα από ψηλά.

Παραλίες για να επισκεφθείτε

Παραλίες
Η ακτογραμμή της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλα και οργανωμένες παραλίες, δύο από τις οποίες βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ υπάρχουν και κάποιες στις οποίες φτάνει κανείς από γραφικά μονοπάτια ή δια θαλάσσης.

Καμάρες
Οι Καμάρες είναι η πιο διάσημη και ιδιαίτερα αγαπητή, ομώνυμη παραλία, η οποία τα τελευταία χρόνια βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία. Στις Καμάρες θα βρείτε μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, που σε αρκετά σημεία της είναι οργανωμένη, καθώς πολλά από τα εστιατόρια και τις καφετέριες της περιοχής έχουν τραπεζάκια και ξαπλώστρες πάνω στην άμμο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες, καθώς τα πεντακάθαρα νερά της είναι πολύ ρηχά και ήρεμα. Τα αρμυρίκια φτάνουν μέχρι την άμμο και τα beach bar δίνουν μια χαρούμενη νότα στην ήδη ανεβασμένη καλοκαιρινή διάθεση.

 

Πλατύς Γιαλός
Ο Πλατύ Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των επισκεπτών. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος. Κρυστάλλινα νερά χαϊδεύουν νωχελικά την αμμώδη παραλία και τα παιχνίδια με το νερό δίνουν και παίρνουν. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας, ένας από τους 77 αρχαίους πύργους – φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.

Βαθύ
Το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Στην «Πούντα του Πολεμικού», το βόρειο άκρο του κόλπου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως προϊστορικούς οικισμούς και τάφους. Είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν το κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Ο οικισμός είναι δημοφιλής και για τα πολλά κρυμμένα ταβερνάκια, που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, δίπλα στο κύμα.

Φάρος
Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο που υπήρχε πάνω στην παραλία. Η παραλία του Γλυφού που ονομάζεται έτσι από πηγάδι με γλυφό νερό που υπάρχει εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου. Ανατολικά της παραλίας του Φάρου βρίσκεται η απόμερη αμμουδερή παραλία «Φασολού» με θέα στο μοναστήρι του Σταυρού και στη Χρυσοπηγή. (Πρόσβαση με άσφαλτο από το δρόμο που οδηγεί στο Φάρο ή με μονοπάτι που αρχίζει από το λιμανάκι του Φάρου)

Χρυσοπηγή
Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτήρια στην αμμουδιά τα δυο της εστιατόρια. Από κει ξεκινάει πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Γλυφού στο Φάρο. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα.

Χερρόνησσος
Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για γραφικό ψαροχώρι με μικρή αμμουδιά. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, μικρό παντοπωλείο, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Βρουλίδια
Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο. Στην παραλία υπάρχουν δύο καφέ – εστιατόρια που διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους.

Φυκιάδα
Μικρή παραλία με αμμουδιά μεταξύ του Πλατύ Γιαλού και του όρμου στο Βαθύ. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και πίσω από αυτήν ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες του νησιού με ίχνη παλιού καρόδρομου.Η παραλία είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και από μονοπάτια που ξεκινούν από τον Πλατύ Γιαλό ή το Βαθύ.

Κάντε τώρα την κράτησή σας.

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στην Σίφνο

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
TOP